Origanum vulgare L. |
Dobromysl obecná (Origanum vulgare L.)
je rostlina z čeledi hluchavkovitých.Tato rostlina při pravidelném používání zlepšuje náladu a působí jako lehké antidepresivum.
Díky vysokému obsahu tymolu, usnadňuje odchod plynů ze střev, takže se hlavně využívá při poruchách trávení, nadýmání či křečích trávicí soustavy. Je vynikajícím prostředkem na dráždivý kašel, usnadňuje vykašlávání, připravují se z ní kloktadla, vhodná je i k inhalacím při rýmě. Dobromysl působí silně proti křečím je vhodné podávat čaj s hořčíkem při křečovitých stavech, nadýmání a kolice.
Italian Oregano - Origanum vulgare So Pretty You Hate to Cut It! (but oh, the flavor!) A fine edible ornamental! Italian Oregano is a treat for the senses. The fragrance will start your mouth watering, while the red-flushed green leaves and purple-brown stems, even when not topped with clusters of lavender-pink blooms, are attractive enough to take their place in bed or border with other flowering plants. Do dnešní doby se stále využívá chutě, vůně a účinků v nejrůznějších alkoholických nápojích. Dobromysl je přísadou do různých pokrmů, např. omáček k těstovinám, pizzy, salátů, pečených mas a ryb. Vynikající jsou z ní ochucené oleje a octy.
Dobromysl obecná je vytrvalá, vlnatě chlupatá bylina vysoká 20 až 90 cm. Lodyha je načervenalá a čtyřhranná. Výběžky oddenku dřevnatějí.Vstřícné listy mají krátký řapík, jsou vejčité a celokrajně nebo nezřetelně vroubkované. Spodní jsou největší, k vrcholu se zmenšují.Květenství jsou vidlanovité laty shlukující se v hlávku.
Květenství tvoří až 25 květů.Květy jsou drobné, nachově růžové. Koruna má trojcípý dolní pysk a vykrojený pysk horní. Kalich je trubkovitě zvonkovitý.Kvete v červenci až září.Celá rostlina příjemně aromaticky voní. Plodem je tvrdka. Nať dobromysli se používá zejména jako koření (pod názvem Oregano); typickým použitím je kořenění pizzy. Kromě toho je též součástí provensálského koření. Chuť je výrazná, ale odlišná od majoránky. Sbírá se kvetoucí nať, přítomnost plodů je nežádoucí.
Používá se též v léčitelství pro své aseptické a protizánětlivé účinky, usnadňuje odkašlávání a zvyšuje vyměšování žluči.
Používá se též v léčitelství pro své aseptické a protizánětlivé účinky, usnadňuje odkašlávání a zvyšuje vyměšování žluči.
Droga je silným prostředkem uvolňující křečovité stažení hladkého svalstva (spazmolytikum). Používá se i na obklady a osvěžující koupele. Pokud se pěstuje, tak je zároveň důležitou medonosnou rostlinou.V nati obsažené barvivo se dříve používalo k barvení ovčí vlny.
Nať dobromysli obsahuje asi 0,4% silice (hlavně thymol a karvakrol) a asi 8% tříslovin, hořčiny, tanin, těkavý olej, gumopryskyřici a další látky.
Pungently aromatic, Italian Oregano is one of the most important herbs of Italian, Greek and Mexican cooking. Mainly used dry, the flavor is strong enough to stand up to bold flavors like tomatoes, onion, garlic, and beef. And interestingly, the oil is often an ingredient in men's colognes.
Italian Oregano is a bushy perennial with broad 1 1/2-inch leaves. It flowers reliably all summer on plants that reach 18 inches high and wide.